Een contentstrategie is een belangrijk onderdeel van elk bedrijf, omdat het je helpt bij het bepalen van wat je wilt bereiken met je online aanwezigheid, en hoe je dat gaat doen. Een goede contentstrategie zorgt ervoor dat je inhoud relevant is voor je doelgroep en helpt je bij het opbouwen van een positieve online reputatie. In dit artikel leggen we uit waarom een contentstrategie zo belangrijk is, en geven we tips over hoe je er een opzet.

Waarom een contentstrategie nodig is

Elke dag wordt er ongelooflijk veel inhoud geproduceerd – en het grootste deel daarvan is niet relevant voor jouw bedrijf of doelgroep. Dit maakt het moeilijker dan ooit om door de ruis heen te breken en jouw boodschap over te kunnen brengen aan de mensen die er echt toe doen. Een contentstrategie helpt hierbij, door ervoor te zorgen dat al jouw inhoud relevant is voor je doelgroep en gericht is op het behalen van jouw bedrijfsdoelstellingen. Zo weet je altijd waarom je bepaalde stukken schrijft, en ben je er zeker van dat ze effectief zijn.

Een contentstrategie zorgt ook voor consistentie in de manier waarop je bedrijf online communiceert. Wanneer mensen op zoek zijn naar informatie over jouw bedrijf of product, willen ze weten wat ze kunnen verwachten – en als ze verschillende soorten inhoud van verschillende kwaliteit zien, zullen ze snel afhaken. Een contentstrategie helpt hierbij door vast te leggen welke boodschap je wilt overbrengen, en hoe je dat gaat doen – hierdoor kun je ervoor zorgen dat alle inhoud die wordt geproduceerd consistent is met de rest van jouw online aanwezigheid.

Hoe begin ik?

Als je denkt dat een contentstrategie iets is wat jouw bedrijf kan helpen, dan is het tijd om er eentje op te zetten! Hieronder vind je drie tips om mee te beginnen:

  • Bepaal wat je wilt bereiken met je online aanwezigheid. Wat is jouw bedrijfsdoelstelling? Wil je meer verkeer naar je website genereren? Of wil je bepaalde producten of diensten verkopen? Als je weet wat jouw doel is, kun je beter bepalen welke strategie├źn je gaan helpen om dit te bereiken.
  • Bepaal wie jouw doelgroep is. Als je weet wie jij wilt bereiken met jouw inhoud, kun je beter bepalend zijn welke soort inhoud interessant voor hen is. Het uitzoeken van persona’s kan hierbij helpen – dit zijn fictieve personages die verschillende segmenten in jouw doelgroep vertegenwoordigen. Door deze personages vast te leggen, kun je gemakkelijk inschatten welk soort inhoud interessant is voor hen, en hoe jij dit kunt aanspreken in jouw strategie.

Bepaal welke kanalen het beste passend zijn voor jouw strategie. Er zijn ontelbaar veel manieren waarop mensen online consumeren – sociale media, blogs, Instagram advertenties, video’s, podcasts, enzovoorts. Het vastleggen van de kanalen is cruciaal.